19 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDeschişi la negocieri

Deschişi la negocieri


Liderii democrat-liberali din Gorj aşteaptă reluarea negocierilor cu partenerii de guvernare, social-democraţii lui Florin Cârciumaru, deşi recunosc că au foarte puţine în comun cu pesediştii, însă respectă deciziile venite de la Bucureşti.

 

Conflictul dintre Organizaţiile Judeţene ale PSD şi PD-L Gorj pare să se acutizeze, ambele tabere aducându-şi acuzaţii dure. În timp ce deputatul Victor Ponta şi şeful Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, îi cer demisia lui Ionel Manţog din funcţia de director al Complexului Energetic Turceni, liderii democrat-liberali susţin că pesediştii preferă o colaborare cu liberalii pentru posturile din administraţia publică locală. Ultimii care au sărit la gâtul colegilor lor de guvernare au fost pedeliştii Ion Ruşeţ şi Liviu Andrei. Cei doi s-au declarat ieri pentru reluarea discuţiilor cu pesediştii, însă fără să se negocieze şefiile Complexurilor Energetice de la Rovinari Turceni şi şefia Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO). După ce vineri Biroul Executiv al PSD Gorj a decis să nu fie reluate negocierile, până când PD-L nu va renunţa cel puţin la postul de director general de la SNLO, imediat a venit şi riposta pedelistă, prin vocea preşedintelui executiv al PD-L Gorj, Liviu Andrei. Acesta a spus despre social-democraţi că preferă „concubinajul cu liberalii pe posturile de directori din administraţia publică locală“.

„Garantat nu ne iubim!“

Preşedintele executiv al PD-L Gorj, Liviu Andrei, a lăsat să se înţeleagă faptul că, personal, este împotriva unei guvernări cu social-democraţii, dar respectă decizia partidului. „Ei spun că nu a fost semnat nici un protocol, dar şi anexele sunt semnate pentru împărţirea celor 40 de posturi de la deconcentrate. Inclusiv ciorna cu tragerea la sorţi. Apoi ei s-au răzgândit, că unele posturi pe care sunt acum pesedişti au picat la noi şi vrem să îi schimbăm, iar cele pe care sunt liberali au ajuns la ei şi nu vor să îi schimbe. Asta nu le convine şi blochează negocierile. Discuţiile pentru directorii complexurilor şi SNLO s-au purtat la Bucureşti şi numirile au fost făcute cu acordul liderilor PSD locali. PSD Gorj aşteaptă indicaţiile de la Bucureşti. La centru s-a decis să mergem la guvernare împreună. Trebuie să guvernăm, chiar dacă nu ne iubim. Garantat nu ne iubim! Dar în politică dragoste cu sila se mai face şi noi suntem dispuşi să mergem la discuţii, dar nu cedăm nimic din ce s-a stabilit pentru complexuri şi SNLO. Dacă nu se hotărăsc să reluăm negocierile, mergem la Bucureşti şi ne numim oamenii pe posturile care ne-au revenit nouă la deconcentrate. PD-L doreşte toate posturile pe care le-a primit PNL, după negocierea din vară cu PSD, de la alegerile locale. În rest, avem toată deschiderea. La negocieri mai laşi de la tine, mai pui de la altul şi se ajunge la o înţelegere, dar dacă nu se face nimic…“, a afirmat Liviu Andrei. Acesta a precizat că până la Paşti problema numirii directorilor în administraţia publică locală va fi rezolvată.

„Ion Călinoiu s-a trezit acum că vrea să participe la cursă“

Senatorul Ion Ruşeţ a declarat că democrat-liberalii îşi vor asuma să conducă singuri unităţile din minerit şi energie, pentru a nu apărea un blocaj în activitatea acestora.

„Aţi văzut că au apărut modificări în structura organizatorică a acestor entităţi. Directorii numiţi trebuie să îşi facă echipele şi să nu aştepte decizii politice. Dacă apar blocaje la nivelul complexurilor, riscăm să rămânem fără ele. Din 2010-2012, dacă nu realizăm investiţiile pe mediu, aceste complexuri vor fi închise pentru că nu se mai încadrează în parametrii conveniţi odată cu aderarea la Uniunea Europeană. Noi ne asumăm răspunderea în acest sector, dacă partenerii noştri de guvernare nu şi-o asumă. Nu putem lăsa economia judeţului să fie distrusă. Ordinele de numire a directorilor nu au fost negociate la nivel local, ci au fost semnate de ministrul Videanu numai după consultarea prealabilă a liderilor locali ai PSD Gorj, Florin Cârciumaru, şi a domnului ministru Ponta. După ce a stat pe margine şi a privit la cursă, Ion Călinoiu s-a trezit acum că vrea să participe la cursă, după ce aceasta s-a încheiat. Trebuie să ne facem înţeleşi că SNLO şi complexurile nu au făcut obiectul negocierilor la nivel local, ci numai deconcentratele“, a menţionat senatorul Ion Ruşeţ. La rândul său, Ion Călinoiu a precizat că aşteaptă ca în această săptămână, în conformitate cu ultimele negocieri purtate la Bucureşti, să fie numit un nou director la SNLO, respectiv pesedistul Corneliu Boldor. Acesta ar trebui să îl înlocuiască pe pedelistul Daniel Burlan. Pesediştii şi pedeliştii gorjeni au intrat în cea de-a patra săptămână de când au oprit negocierile pentru numirea directorilor în administraţia publică locală. În toată această perioadă, la instituţiile vizate se menţine o stare de incertitudine, care influenţează şi activitatea unităţilor respective: şefii se aşteaptă să fie schimbaţi, iar personalul de pe posturile de execuţie aşteaptă numirea noilor şefi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS